Refugi guardat de l’Illa

Vall del Madriu-Perafita-Claror
Localització: Vall del Madriu-Perafita-Claror
Programa: Refugi de muntanya
Client: Govern d'Andorra
Superfície: 470 m2
Estat: ConstruÏt
Equip:

Gerard Veciana (Arquitecte) , Lluís Ginjaume (Arquitecte) , Roser Ginjaume (Paisatgista)

Fotografia: Pol Viladoms

El Refugi guardat de l’Illa es troba a la Vall del Madriu-Perafita-Claror, patrimoni mundial de la UNESCO, a 2.488 m d’altitud. El nou refugi guardat es col·loca a sobre de l’edifici existent recolzant-se sobre els antics murs de pedra utilitzant-lo com a sòcol estructural per minimitzar els costos de fonamentació, els moviments de terra i l’impacte en l’entorn.

Donat que per la seva construcció només s’hi podia accedir en helicòpter, l’elecció de materials lleugers i prefabricats ha estat essencial per a reduir els costos de transport i les emissions de CO2. El resultat és que l’edifici pesa aproximadament el terç d’una construcció convencional de les mateixes característiques i s’ha construït en tan sols 8 mesos.

L’estructura consisteix en un conjunt d’encavallades de fusta que aprofiten tota l’alçada de la secció per traslladar les elevades càrregues de neu des de la coberta als dos únics suports i permeten l’important voladís de la façana sud. La inclinació de la coberta de 52º en el vessant sud, afavoreix la captació d’energia de les plaques solars. Així doncs, tot i l’alt grau de funcionalitat del volum, l’estructura de fusta proporciona una gran calidesa i confort als espais interiors i dota el refugi d’un aspecte acollidor pels muntanyencs.

Pel que fa a les instal·lacions, el refugi està totalment desconnectat de qualsevol xarxa d’abastiment i l’energia es produeix amb plaques solars tèrmiques i fotovoltaiques. Per aquest motiu s’ha reduït la demanda energètica amb una envolupant molt aïllada i s’ha implantat un eficient sistema de ventilació controlada amb recuperador de calor.

El resultat final és un refugi de muntanya que dóna resposta als requeriments actuals, està adaptat als condicionants extrems de l’entorn i preparat per allotjar tant als excursionistes com als guardes que conviuran d’una manera confortable i sostenible en un entorn únic i privilegiat.